Лотарията на НАП с касови бележки и в Търговище

По време на организирана пресконференция в офиса на НАП – Търговище бяха дадени повече подробности за стартиралата на 16 ноември тази година лотария с касови бележки. Новата инициатива съвпадна и с професионалния празник на данъчната администрация – Деня на Св. Матей.

Рекламно съдържание

„Основната цел на лотарията е повишаването на данъчната култура на хората, упражняване и от тяхна страна на контрол върху сивия сектор. Стараем се да насърчим повече хора да изискват касовия си бон при покупката на стоки и услуги”

– каза пред журналистите Антония Стойчева, директор на офиса на НАП в Търговище.

Тя добави още, че в лотарията са предвидени и атрактивни награди, които ще бъдат седмични – 52 смарт телефона и месечни – 12 смарт телевизора. Първият късметлия от данъчната лотария ще бъде изтеглен на 20 декември тази година, а по същото време през 2016 г. ще бъде връчен и лек автомобил.

В лотарията с касови бележки право на участие има всяко физическо лице, навършило 14 годишна възраст към 16.11.2015 г., което пребивава на територията на Република България. Участието става с регистрация в интернет страницата  на кампанията www.kasovbon.bg, където създава свой профил. За регистрацията на участника са нужни име, фамилия, ЕГН, град, валидна електронна поща, телефон за контакт и съгласие, че участникът е запознат с правилата на играта. Директорът на офиса на НАП – Търговище Антония Стойчева демонстрира как се прави такава регистрация по време на пресконференцията.

Всеки участник въвежда в специално поле на сайта датата на касовата бележка, часът на нейното издаване и сумата за направената покупка или получената услуга, което гарантира нейната валидност. Важно да се знае за играта е това, че участниците трябва да съхраняват всички регистрирани касови бележки, за да ги представят за справка при спечелване и получаване на награда.

„Участниците могат да регистрират неограничен брой касови бележки, колкото по-голям е техния брой, толкова повече се увеличава и шансът им за успех в жребия за наградите”

 заяви Антония Стойчева пред медиите.

Тя разказа още, че ще бъде предоставена възможност на хора без достъп до интернет също да се включат в лотарията. Те ще могат да регистрират касовите си бележки денонощно на телефон 0700 18 700, на цената на градски разговор.

Наградите ще бъдат разпределяни на случаен, лотариен принцип, посредством специално разработен за нуждите на играта софтуер.

Младото поколение е другата целева група към която е насочена играта. Петте най-основни причини да изискваме касов бон бяха обобщени в следното:

  1. -Да вземеш късмета си на касата и да спечелиш;
  2. -Така си правиш по-добре сметката. Когато искаш и събираш касовите си бележки, можеш по-ефективно да управляваш собствените си разходи – да съпоставяш цени от различни търговци за еднакви стоки и услуги.
  3. -Да можеш да върнеш стока, която не ти харесва. Фискалният бон доказва покупката на стоката или услугата, която искаш да върнеш, защото е развалена или не отговаря на твоите очаквания.
  4. -Да контролираш търговците. Когато искаш касовата си бележка, гарантираш, че търговците, от които пазаруваш, ще си платят дължимите данъци. Упражняваш своя граждански контрол.
  5. -Балансираш финансите си. Като събираш и пазиш касовите си бележки, следиш колко харчиш на ден, съпоставяш с личните си постъпления, грижиш се за баланса приходи-разходи.

Едва 30% от потребителите в България  изискват  при всяка покупка да им бъде издаван касов  бон, а неиздаването е данъчно нарушение.

„Извършените анализи показват, че парите, които НАП и МФ ще инвестират в тази кампания са около 280 000 лв. за период 13 месеца, а очаквания нетен фискален ефект е в размер на около 19 млн. лв. за периода на кампанията. Интересът е много голям, към момента само за първите дни от старта на играта са регистрирани 451 000 касови бележки за цялата страна, над 1300 от които – от участници от област Търговище, с обща стойност над 15 000 лв.”

– сподели по време на пресконференцията Антония Стойчева.

автор: Симона Алексиева

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.