12 детски градини и училища в Търговище стават средищни учебни заведения

За първи път 4 детски градини от община Търговище ще бъдат предложени за средищни учебни заведения през учебната 2017 – 2018 г. В списъка на този тип заведения са включени и 8 училища. Предложението се очаква да бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет на 27 юли.

Рекламно съдържание

След приемането му кметът на община Търговище ще внесе списъка в Министерството на образованието и науката.

Според Закона за предучилищното и училищното образование за средищни учебни заведения се определят детски градини, които обучават най-малко 4 пътуващи деца. Критерият за училищата е да приемат най-малко 10 ученици от други населени места, в които също няма учебно заведение. Транспортът до най-близката образователна институция е безплатен за всички ученици.

Онлайн система за прием на първокласници работи в Търговище

ДГ №11 „Звънче”, ДГ „Първи юни” с. Макариополско, както и групите в с. Търновца и с. Маково се очаква да приемат общо 53 деца в задължителна предучилищна възраст през предстоящата учебна година. Те ще бъдат превозвани от 19 населени места.

541 пътуващи ученици от 36 населени места ще се обучават в предложените средищни училища. Най-много ученици, 151 на брой, се очаква да приеме Трето ОУ „П. Р. Славейков”. Прогнозните данни за Четвърто ОУ „Иван Вазов” са за 112 деца от 1 до 7 клас. Останалите са Второ ОУ „Н. Й. Вапцаров”, както и основните училища в селата Драгановец, Дралфа, Лиляк, Макариополско и Надарево.

Затварят две училища заради недостиг на ученици

За учениците ще се осигурява целодневна организация на учебния ден и обедно хранене.

С определянето на средищни учебни заведения – градини и училища се създават условия семействата от малките населени места да не бъдат принудени да ги напускат, заради образованието на децата си.

12 средищни учебни заведения в Търговище наесен
5 (100%) 1 vote

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.