Историята за едно хоби, превърнало се в завидна колекция

За интересното хоби на 44 годишния поповчанин, Христо Дончев, ни разказва публикация на Местен вестник. Христо работи като технически специалист в пункт за технически прегледи. Той има любопитно хоби  – да събира банкноти от цял свят – както нови, така  и стари.

Рекламно съдържание

Историята за Христо Дончев е ярък пример как едно влечение може да те превърне в собственик на завидно голяма и разнообразна колекция от банкноти.

Всичко започва преди 5 години, когато приятел на г-н Дончев наследява къща, в която двамата откриват кутия с банкноти с номинал 10 и 20 лева от старите емисии. Това всъщност е и началото на неговата колекционерска дейност.

Идва ред на приятелите…

От този момент нататък негови клиенти, приятели и познати започват да му подаряват всякакви банкноти.

За колекцията…

Христо има банкноти от абсолютно целият свят. От всеки континент -Австралия, Африка, Северна и Южна Америка и т.н. Той разполага както със стари емисии, така и с нови, които все още са в обръщение.

Хората които са обикаляли света и им е останало нещо в джоба, с радост го оставят тук, като част от тази колекция.

– споделя развълнуван Дончев пред Местен вестник.

хоби-колекциониране-пари

Най-най банкнотите…

Най-старата банкнота, която Христо Дончев притежава към този момент е от 1950 година, тя е с номинал от 25 лева. За него тя не е просто най-старата, която има, тя му е най-ценната.

Какви са бъдещите му творчески планове…

Христо не смята да приключва със своето хоби. Вече пет години той не спира да колекционира банктноти, това смята да прави и занапред. Той си е поставил и задачата да направи колекцията достатъчно пълна.

Пари за пари?

Христо Дончев категорично отказва да се раздели, с която и да е банкнота от колецията си. Нещо повече, той дори не е склонен да я продаде. За сметка на това единствените банкноти които е дал на някого, ги е подарил на холандец, който е бил изключително зарадван от  въпросните. Подарените банкноти са били най-старите му – даритиращи от края на 19 век – 1886 година.

Но искам пак да отбележа, че аз му ги дадох като подарък, банкноти не продавам

– категоричен е мъжът от Попово.

Към момента банкнотите му са единственото хоби.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.