На 4 ноември /събота/ е Архангелова задушница.

На този ден българската традиция почита загиналите синове на България, останали по бойните поля от устието на Дунав до Карадаг, от Булаир и Чаталджа до Косово поле и Морава, във войните за българско национално освобождение и обединение.

Рекламно съдържание

Денят, в който поменаваме мъртвите си близки, да се сетим за войниците и офицерите на България, за героите – хиляди, знайни и безименни, оставили костите си по чукарите на Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Люлебургас, в равните полета на Добруджа – край Кубадин и Карапелит, в Завоя на Черна, край бреговете на Дойран и Драва.

архангелова задушница мъжка задушница търговище обичаи
снимка: Регионален исторически музей Търговище

Истинските духовни граници на нашето Отечество са изписани с победните щикове на бойните полкове, с кръвта на загиналите герои. Без тях днес нямаше да я има България. Без кръвта и окъсаните униформи по балканските фронтове днес нямаше да бъдем същите.

За вековете, преживени на бурния Балкански полуостров, можем да бъдем горди с българската армия, честта на българското оръжие и силата на българския дух.

Да почетем традицията!

Община Търговище и Регионален исторически музей – Търговище ни канят да поднесем почит, признателност и цветя пред Паметника на загиналите за Родината воини от Търговище и околията /Войнишкият паметник/.

„Нека, ние – потомците, да запалим свещ, положим цвете и сведем глави пред подвига, пред паметта и истината.“

На 4 ноември /събота/ в 11.30 ч.

Търговище отдава почит на героите на Архангелова задушница
5 (100%) 1 vote[s]

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

1 коментар

  1. Мамо, тате, почивайте в мир,.Обичам ви безкрайно много, и не съм ви забравила.Обичам ви.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.