Концерт „Живот като на кино“ пристига в Търговище на 25 март

Търговище събира Миро и Деси Тенекиджиева 10 години по-късно след първото им съвместно появяване с „Когато всичко свърши“. Двамата са готови с нов арт проект, който ще бъде представен в 5 български града, сред които е и Търговище.

Рекламно съдържание

“Живот като на кино” е арт проект на Фондация “Стоян Камбарев” и събира в едно музика, кино и художествена фотография, като дава поле за изява на над 100 както утвърдени, така и млади артисти, музиканти, художници, фотографи, които Фондацията подкрепя.

Музикален продуцент на проекта е композиторът и диригент Страцимир Павлов, който е носител на Голямата награда за полет в изкуството на Фондацията преди две години.

Oсвен звездите Деси и Миро в концертите участват певците Mr. VOG и Весела Янева, Борис Казаков /контрабас/, Валери Ценков/ ударни/, Чавдар Гочев – Чарли /китара/ Стоян Роянов – ЯЯ /кларинет, саксофон/ и Струнно трио 3V .

Изборът на лентите, вдъхновили проекта е селекция от филмови течения, маркирали миналия век – италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи.

Ето и някои от филмите, чиято музика ще прозвучи по време на концертите: “Кабaре” и “Ах, този джаз” на Боб Фос, „Списъкът на Шиндлер” на Стивън Спилбърг, „Циганско време” и “Ъндърграунд” на Емир Кустурица, „Закуска в Тифани”на Блейк Едуардс, “Магьосникът от ОЗ” на Виктор Флеминг и др. Не са пропуснати и две знакови български филмови песни.

Визуалният артист Димитър Дачев е отговорен за мултимедийната част на концерт-спектакъла с избрани сцени от филмите и специални кадри, заснети по време на снимачния период на фотосесиите.

Известният арт – директор Мариета Ценова е фотограф на 33-те кадъра, вдъхновени от шедьоврите на световното кино и дирижира тази част от проекта. Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение. Официалното представянето на изложбата се състоя в НДК през октомври и мина при голям интерес.

Всички концерт – спектакли започват в 19 ч. като публиката ще може да разгледа изложбата с фотографии в продължение на една седмица на същата локация.

Входът е свободен както за изложбите, така и за концертите.

В Търговище концерт-спектакълът е на 25 март от 19 часа в Художествената зала „Никола Маринов“. Изложбата ще остане в Търговище до 30 март.

Проектът „Живот като на кино“ е сред десетте одобрени за финансиране проекта по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Договор № 24-10-М4-8/27.05.2015 и бе избран от Министерството на културата на Република България измежду 240 други кандидатури. Фондация „Стоян Камбарев” има 10% самоучастие в общата стойност от бюджета на проекта. Изпълнителен продуцент на проекта е Активист 38, а официален комуникационен партньор Публисис Груп България.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.