Купа „Великден“ 2016 – или как Търговище беше домакин на Международно състезание

Над 800 участника от 12 нации, 4 дни в региона на Търговище. Форум от Международно ниво… организиран от… Вариант 5 – Клубът по спортно ориентиране в Търговище.

Рекламно съдържание

За добрия дух и спортсменство допринесоха и изключително коректните 50 съдии на форума, чиято организация е коставала около година усърден труд.

Международното състезание за купа „Великден” добива все по-голяма популярност и престижът му се покачва с всяка година, отчитат организаторите. В стартовете тази години участват рекорден брой елитни състезатели, които се борят за точки за световната ранглиста, както и сериозни парични премии и други награди. В елитните групи през 2016 г. Купа „Великден“ приема най-добрите състезатели от Хонг Конг, а те на свой ред се представят много добре. В състезанието участие взимат състезатели от 12 нации, своеобразен рекорд за купа „Великден”!

За първи път туроператор от Финландия откри, планира и осъществи участие в състезанието, съчетано с екскурзия в района на град Търговище!

През първия ден на състезанията, Велики петък, се проведе състезанието One-man-relay в околностите на село Руец. В елитнте групи победители станаха Антония Григорова от «Вариант 5» и Йонут Зинка от Румъния. 2-ро и 3-то място при мъжете заеха Иван Сираков от «Вариант 5» и Калин Карачоров от «Бегун», а при жените – Андра Анхел и Вероника Миною от Румъния.

През втория състезателен ден, в центъра на град Търговище, пред сградата на Общинска администрация, се проведе и Спринтовата дистанция, която носеше точки за световната ранглиста в елитните групи. Кметът на града д-р Дарин Димитров присъства лично, като изказа задоволство от виденото и обеща подкрепата и сътрудничеството на местната Община с Вариант 5 да продължи. Много динамични и интересни маршрути, които бяха предизвикателство за състезателите, определиха победителите. При жени елит победителка отново стана Антония Григорова от «Вариант 5», следвана от състезателките на «Младост» Благоевград – Кристина Иванова и Лилиана Гоцева. При мъже елит победата за «Вариант 5» беше двойна, след като шампион стана Кирил Николов, а втори – Иван Сираков, тройката беше допълнена от представителя на Румъния – Йонут Зинка.

В третия състезателен ден отново се разпределяха точки за световната ранглиста в елитните групи, но този път на средна дистанция. Районът на състезанието беше край село Троица, в южната част на Шуменското плато. Интересният район и техничните маршрути бяха много добре оценени от участниците. Първите две места в мъжката елитна група се повториха и отново представителите на «Вариант 5» – Кирил Николов и Иван Сираков се качиха на двете най-високи стъпала от стълбичката. За третото място се пребори Ивайло Каменаров от «Компас Крос» Русе. При жените победителка стана Андра Анхел от Румъния, следвана от сестрите Андрея и Антоанета Дяксови от «НСА Сивен» София.

В последния ден дълги и тежки маршрути очакваха участниците в гората край село Момино. Въпреки умората след 3 поредни състезателни дни, надпреварата в елитните групи продължи до последния метър. Победители в елитните групи станаха отново Андра Анхел от Румъния и Кирил Николов от «Вариант 5». Стълбичките допълниха съответно Антоанета Дяксова от «НСА Сивен» и Антония Григорова от «Вариант 5» и Йонут Зинка от Румъния и Иван Сираков от «Вариант 5».

Място на стълбичката в други възрастови групи намериха и други представители на „Вариант 5“ – младите Анжела Василева, Ренета Ненкова, Емили Александрова, Яна Илиева и Цвета Илиева, както и Радмила Сапунджиева, Катерина Бонева, Павлин Димитров, Валя Нанева, Момчил Костов и Красимир Ямболиев.

Заповядайте отново през 2017 година от 14 до 17 април на купа „Великден”!

-приветстваха организаторите.

източник: variant5.org

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.