Редица прояви отбелязват 140 години от Освобождението на Търговище – 29 януари

С редица събития и прояви ще бъде отбелязана годишнината от Освобождението на Търговище от османско владичество. Проявите започват още на 24 януари, сряда от 18 часа. В залата за кафе-театър към ОНЧ „Напредък-1864“ ще се проведе дискусията „Освобождението на Търговище в народната памет – записани спомени и съхранени документи“. В него участие ще вземат историците от РИМ Търговище, Държавен архив и отдел „Краезнание“ на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“.

Рекламно съдържание

Ден по-късно в четвъртък (25 януари) Регионален исторически музей гр.Търговище съвместно с художествена галерия „Никола Маринов“ ще представи изложбата „Един миг мечтан, цели пет столетия“. Събитието ще се проведе в сградата на „Славейковото училище“ с начален час 17:00.

В петък Регионална библиотека „Петър Стъпов“ ще представи изложба от постери „Пътят на свободата в Търговище“. А нейното начало ще бъде дадено в 16:30 часа.

Кулминацията на честванията ще бъде в неделя.

Патриотичен клуб „Възраждане“ гр.Търговище за втора поредна година организира възстановка „Картини от Освобождението на Ески Джумая“.

Тя е посветена на 140-годишнината от Великото дело. В нея участие ще вземат над 100 души – реконструктори от цялата страна, читалищни дейци от с.Алваново и кв.Въбел, както и клуб „Млади възрожденци“ към I СУ гр.Търговище с ръководител г-н Радослав Димитров. Арената на епичните мигове от историята на града ще бъде бул.“3 март“ в частта си около паметника на ген.Казимир Ернрот, Свещаровата къща и паметника на знаменосоцена на Ботевата чета – Никола Симов-Куруто. Началото е отредено за 11:30, като събитието е подкрепено от Община Търговище.

Тържествена част е отредена и за Деня на Освобождението – 29 януари.

В 11:00 часа на площад „Свобода“ ще се изпълни ритуала по вдигане на знамената. Ще последва шествие до паметника на ген.Казимир Ернрот, където ще бъдат отдадени почести около 11:15. В 11:30 започва традиционното шествие към Морената в кв.Варош. Там ще бъдат поднесеци цветя и венци в памет на загиналите за свободата на Търговище.

За 11:45 е предвидена панихида в храма „Св.Успение на Пресвета Богородица“. А в 12:00 часа ще последва камбанен звън.

В 14:00 часа в Захариевата къща на пресконференция на Регионален исторически музей Търговище ще бъде представен Алманах. Честванията по случай 140 години от Освобождението на Търговище от Османско владичество ще приключат в 20:00 часа с празнична заря.

афиш 140 години освобождението на ески джумая търговище

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.