Инициатива за сформиране на доброволни групи стартира в интернет. Тяхното желание е да се включат с доброволен труд в разкопките край Търговище и Попово в две поредни съботи на август.

Рекламно съдържание

Самосезирането на доброволци за разкопките на територията на „свещения град Мисионис“ край Търговище не е ново събитие. Такава група беше сформирана и миналото лято, когато граждани от областния град и гости от Русе се включиха в помощ на археолога Ангел Конаклиев и екипът му.

Тази година амбициите на организаторите са още по-големи. Освен на Мисионис край Търговище, те сформират група, която да се впусне в помощ на археолозите и в Ковачевско кале край Попово.

Идеята на инициативата е – хората да опознаят родния си край, като същевременно се превърнат в част от разкривателите и изследователите й.

За по-широка достъпност и информираност в интернет има създадено събитие и ясно опоменати дати. На 8 август доброволците ще се впуснат в приключенията на Ковачевско кале, като има организиран транспорт от центъра на Попово до късноримската крепост. Седмица по-късно, на 15 август, пък за втора поредна година те ще се претекът на помощ на екипа, който изследва Мисионис, където наскоро проф. Овчаров и местният археолог Ангел Конаклиев направиха интересни разкрития за първите находки през 2015-та.

Организаторите припомнят, че това е доброволен труд и овъзмездяване за него няма да има, но емоциите и съпреживяваното в досега с миналото и историята на региона, ще бъдат достатъчна отплата.

Вече е разговаряно с ръководителите на разкопките и те са изявили своето съгласие за едно такова начинание. Повече за събитието и как да се свържете с организаторите на инициативата ще откриете в създаденото във фейсбук събитие : Да опознаем историята си! Близка среща с #Мисионис и #Kовачевско_Кале

Оценете тази статия

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.