„Попово е водещ район в малинопроизводството“ – това заяви Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите, в интервю за Агенция „Фокус“, цитрано в сайта focus-news.net.

Рекламно съдържание

„Традициите на България в малинопроизводството са дългогодишни“

– това каза в интервю за Агенция „Фокус” Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите.„В района на Троян и други планински райони се отглеждат малини повече от 200 години, които са радвали хората със своя вкус”, обясни Петков и допълни, че малинопроизводството е силно застъпено в България.

Той уточни, че благодарение на стартиралите предприсъединителни фондове през 2000 година малиновите насаждения са се разселили в почти всички региони на страната. „Като малинарски центрове се обособиха районите на Троян, Тетевен, Пловдив, Летница, Лозница, Попово, но има много малинови насаждения и в Софийския район. В момента водещи райони, с най-много декари малинови насаждения, са Летница, Попово, Самоков, както и Пловдив. Там се развива и биологично малинопроизводство”, обясни още Божидар Петков.

По думите му малината се нуждае от много грижи и внимание, а като дългогодишен храстовиден вид, тя се отглежда според принципите на овощарството.

Източник: „Фокус“

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.