Откриване на възстановения паметник на Цар Борис III Обединител в Попово

С военен ритуал в Попово официално бе открит единственият в България паметник на Цар Борис III – Обединител. Представители на различни поколения се бяха събрали пред възстановения паметен знак на Царя – български държавник, водил страната ни през най-бурните години на световния градеж. Церемонията се състоя на 2 октомври, когато се отбелязват и 80 години от Големите царски маневри край град Попово.

Рекламно съдържание

симеон сакскобурготски уважи откриването на паметника на баща си
снимка: Община Попово

Сред официалните гости бяха: синът на Царя – Симеон Сакскобургготски, вицепремиерът на Република България – Валери Симеонов, Бригаден генерал д-р Пламен Богданов – Началник на НВУ „Васил Левски“ и др.

откриване паметника на Борис III обединител
снимка: Община Попово

Паметникът бе открит от кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов и от Симеон Сакскобургготски. Възстановяването му днес дължим на помощта на родолюбиви българи. Той е дарен от г-н Маргарит Мицев. Изработен от реставратора на двореца Врана – Николай Чергаров и екип. Постаментът е изработен от „Стройкомерс“ ТТ и дарен от управителя на фирмата – инж. Тошко Райчев.

видео: Стефан Христов/YouTube

В Художествената галерия „Кирил Майски“ бе открита и изложбата „Големите военни маневри край Попово“. По този повод Исторически музей – Попово издаде и едноименен сборник.

с военен ритуал откриаха паметника на борис iii
снимка: Община Попово

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.