„Мистерията на българските гласове“ и Михаела Филева ще участват в концерта за откриването на панаира

Вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ и Михаела Филева ще участват в концерта за откриването на 242 Традиционен пролетен панаир Търговище, който ще се състои от 13 до 19 май. Това стана ясно на пресконференция днес на кмета д-р Дарин Димитров, зам.-кмета Емине Якубова и секретаря на Общината Христалина Халачева, които представиха съпътстващата програма на панаира.

Рекламно съдържание

Официалното откриването ще се състои на 13 май от 17.30 ч. пред Художествена галерия „Никола Маринов“. Половин час по-рано тръгва дефиле на мажоретния състав към Центъра за младежки дейности и инициативи и Духовия оркестър към Общината, като маршрутът е от площад „Свобода“ до Изложението.

Концертът за официалния празник на Търговище, 14 май, пък ще бъде с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и Любо Киров. 

Вечерните концерти във всяка от вечерите на панаира ще преминат под шапката #МузикаленПаркФест2019. През седмицата ще гостуват още квартет „Белканто“, Pavell & Venci Venc’,  рокгрупите „NaNa & The Gang“ и „Конкурент“, Камелия.

И през тази година ще се състои фестивалът „С дъх на хляб и мед“. На 14 и 15 май пред художествената галерия ще има кулинарни изложби и демонстрации на различни видове хлебни изделия, сладкиши, мед. Ще участват самодейци от 17 читалища в общината и производител от града.  От Пчеларския браншови съюз участие са заявили 10 пчелари.

На 17 май ще се състои тържеството „Златни младоженци“. 9 семейни двойки ще подновят брачните си клетви в присъствието на кмета д-р Дарин Димитров, техни роднини, приятели. 7 от двойките през 2019 г. отбелязват 50 години съвместен живот, а други две – 60 години брачен живот.

На 18 май от 10.00 ще се проведе киноложка изложба. Тя е част от официалния календар на Българската републиканска федерация по кинология.

Представянето на занаяти и детски работилници отново ще бъде в т.нар. „Алея на занаятите“ в парка „Борово око“. Детските работилници ще се провеждат от 13 до 16 май, от 16.00 ч. до 19.00 ч. Ще има демонстрации на приложни техники, моделиране с глина, ебру, бодиарт. Участниците са от Центъра за приложни изкуства към ОДК, клуб „Шарени пръсти“ към читалище „Напредък-1864“ Търговище, клуб „Батик“ към Младежкия дом и други. Представянето на занаяти ще бъде на 14, 15, 17 и 18 май. На 14 и 15 май в Търговище гостува занаятчийска група „Задруга на занаятите от древния свят“, гр. Свищов. Те ще демонстрират монетосечене, коване на желязо, изработка на бижута от метал, грънчарство и керамика, дърворезба и други. Занаятчии от Велико Търново ще представят изработка на битови кукли и плъсти. От занаятчийската камара в Троян ще демонстрират иконопис, везба, кожухарство. Ще участва и майстор ковач от Хисаря.

Над 100 са фирмите, които до момента са подали заявка за участие в Изложението. 15 от тях са нови. Тези от Търговище са 20. Увеличаване на площта, която наемат в изложбените зали пък са поискали 7 от традиционните участници в панаира. Голям интерес има от производители и търговци на цветя. Само пред галерията ще има 6 такива, които ще заемат обща площ от 70 кв. м. Ще бъдат изложени още автомобили, а производител от града ще представи широка гама мебели. По алеята към Художествената галерия ще бъдат поставени 10 павилиона за продажби на открито, където ще бъдат изложени ръчно изработени сувенири, бижута и други.

Кметът д-р Дарин Димитров кани всички граждани на Търговище да посетят панаирната седмица, съпътствана от богата музикална програма и културни събития.

Пълната програма е публикувана в уебстраниците на Община Търговище и 242 Традиционен пролетен панаир:

http://expo.targovishte.bg/ https://www.targovishte.bg/index.php

Във Facebook има създадено събитие за предстоящото Изложение 2019 в Търговище. Може да се присъедините от ТУК.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.