ДФА “Шарено Герданче” не е просто ансамбъл, а семейство градено 15 години.

Така описа Светлина Станчева случващото се в магическата вечер в свое откровение на сцената. Тя е едно от момичетата, които са част от тази магия 15 години. Историята обаче започва с ръководителя Светла Стаменова и група от 4-5 деца в началото на 21 век през 2002 година. Нужни са само няколко сезона, за да се превърне фолклорната група в един от най-желаните участници в културните прояви на Търговище. Така го описа в думите си, напоени с емоцията на щастието, Даниела Марчева, директор на Младежки дом – Търговище, началото на “Шарено Герданче”.

Рекламно съдържание

Само 6 години по-късно групата се разраства. Тогава Анжела Георгиева и нейният фолклорен ансамбъл стават част от ДФА “Шарено Герданче”. А после е приказка. От онези народните, по български. Звучат като истории за юнаци победили многоглавите лами на конкуренцията в страната. И това не е хипербола.

Както Светлина отчете, като във всеки голям състав винаги някой е искал да си тръгне… и дори да е успявал, никога не е било завинаги. Защото “Шарено Герданче” е начин на усещане, начин на чувстване, начин на съществуване и живот. И ти никога не преставяш да бъдеш част от него, каквото и да се случи.

Такъв беше и концерът им тази вечер в Драматичен театър Търговище. Такъв го усетихме. Аз, публиката, участниците, институциите. Искрен, красив, по български продължителен. За щастие… вярвате ли, че не усетихме кога прозвучаха последните ноти? Толкова хубаво беше…. А сега е празник. 15 години българското се предава от песен на песен, през танц и концерт.

Заради вярата. Заради истинността. На фолклора. И традиците. И посланията… които оставяме след себе си с действията, а не с думите си. Такава е 15-годишната история на “Герданчетата”, красива шевица върху бяла коприна, пъстра плетеница която толкова силно те пристяга, че не можеш да поемеш дъх… от вълнение и възхита. От децата, от себераздаването им, от вярата на техните ръководители… на техните родители…

Колко ли са семействата като тях градени 15 години?

автор: К.Ст.Колев, Webmaster NRG News

 

Не ансамбъл, а семейство градено 15 години
5 (100%) 2 votes

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here