„Варош“ махала ще напомни за аромата на чара си в красива изложба този четвъртък

По повод 18 април – Международния ден за опазване паметниците на културата, Регионален исторически музей – Търговище подготви изложбата ,,ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ДУХ НА ГРАДА – КВАРТАЛ ВАРОША В ТЪРГОВИЩЕ”.

Рекламно съдържание

Чрез поредица от постери изложбата представя възрожденското архитектурно наследство, паметници и паметни места, които днес се намират на територията на стария Варош.

Акцент в изложбата са старото класно училище „Св.Седмочисленици”, добило популярност като Славейковото и Хаджи Ангеловата къща, които са със статут „Национално значение”, както и десетки възрожденски къщи и православният храм „Успение Пресветия Богородици”, със статут ,,Местно значение”.

Представени са и паметници и паметни места, свързани с делото и живота на Никола Симов Курото, знаменосецът на Ботевата чета и Освобождението на гр. Търговище, които всяка година са място на преклонение за жителите на града.

Всеки, който иска да научи повече за това историческо сърце на Търговище, е добре дошъл. – приканват от Музея. Изложбата ще бъде открита на 18 април /четвъртък/ от 17:30 часа в Славейковото училище.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.