В Деня на народните будители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева – ръководители на Балетна формация „Търговище”, към Младежки дом-Търговище, бяха удостоени с наградата „Кристална лира 2016“ в раздел „Педагог“.

Рекламно съдържание

За 20-та поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Classic FM радио организираха тържествена церемония по връчването на националните награди за музикално и танцово изкуство.

През изминалия творчески сезон Балетна формация „Търговище” има множество участия в концерти, конкурси и много спечелени награди, но още по-значимо е, че Балетна формация „Търговище” успява да съхрани класическото балетно изкуство на много високо ниво вече 45 години празничният концерт „Душата ми превърна в полет…” през април бе доказателство за това. В него проличаха опитът и приемствеността, натрупани през годините. Отличната палцова техника бе съчетана с класически и модерни хореографии – част от тях връщащи към първите години на балета, друга част съвсем нови, показани за пръв път на сцена. Концертът бе събрал в себе си есенцията на положените през сезона усилия, упоритост, креативност и творчески подход.

седалина стойчева и мариам макарнаян ръководители на балетна формация търговище позират с наградата от кристална лира в софия

Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева бяха номинирани за награда „Кристална лира” за отличната преподавателска работа с над 70 деца на възраст от 4 до 18 години, за съхраняване на класическата балетна школа и на палцовата техника, за успешната работата с големи формации, в три възрастови групи и не на последно място за това, че възпитават децата в любов към красотата на класическия танц. Всичко това бе показано по най-добър начин в концерта „Душата ми превърна в полет…”, посветен на 45 години от създаването на балета.

Гала спектакълът „Кристална лира 2016“, на който бяха връчени наградите, се състоя на 1 ноември в София.

Севдалина Стойчева:„Церемонията беше много тържествена. По време на номинациите излъчиха моменти от празничния концерт „Душата ми превърна в полет…”, посветен на 45 годишнината на балетната формация. Бях много развълнувана когато съобщиха, че двете с г-жа Макарнаян печелим „Кристална лира” в категория „Педагог”. Изказах своите благодарности на уважаваното жури и споделих, че тази награда е знак на признание за общия ни труд и на труда на всички, които са ни помагали през годините да запазим балетното изкуство в град Търговище.”

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.