Дарин Димитров поднесе венец пред войнишкия паметник в Дългач

Кметът на Община Търговище, д-р Дарин Димитров и секретарят на общината – Христалина Халачева, поднесоха венец пред войнишкия паметник в с.Дългач, информираха от пресцентъра на Община Търговище.

Рекламно съдържание

Повод за тяхното преклонение са навършващите се 96 години от откриването на монумента в селото. Паметникът е издигат, за да увековечи 17 загинали жители на Дългач през Балканската и Първата Световна война.

В преклонението се включиха Областният управител на Търговище – Светлин Бонев и общинските съветници от ПП „ГЕРБ“-Търговище.

Стихове и песни бяха подготвили деца от местната детска градина. С едноминутно мълчание в края на събитието бяха почетени подвига и делото на загиналите българи.

Войнишкият паметник в село Дългач е открит на днешата дата – 31 май в началото на 20 век – 1920 година. Той се издига в двора на цъкрвата „Св.Архангел Михаил“.

Поклонението пред загиналите воини се е превърнало в ежегодно случване, по време на което се отдава почит към падналите в битка за свобода и независимост техни съселяни.

Оценете тази статия

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.