Коледарски песни ще огласят Музея в Търговище

По повод предстоящите Коледни празници по покана на Регионален исторически музей – Търговище ще гостува Ансамбъла за изворов фолклор „Капанци” при Народно читалище „Искра-1893 г.” – с.Паламарца. Те ще представят възстановка на традиционните обичаи за Бъдни вечер, Коледа и коледуване, свързани с капанците – на 17 декември/събота/ от 10 ч. в къща-музей „Никола Симов”.

Рекламно съдържание

Елате, за да се докоснете до автентичните български традиции, да чуете коледарските наричания и благословии с общата надежда за добра, богата и благодатна година!

– приканват от РИМ Търговище.

Според народната вяра, ако коледари не пеят на Коледа, годината ще е много лоша, ще има мор по хора и добитък, суша и киша ще опустошат реколтата. Затова коледарите са най-чаканите гости в нощта след Бъдни вечер. Облечени в традиционни носии, с накичени калпаци, те обикалят всички домове и благославят:

Станенине, Господине! Тебе пеем стар старео! Тебе пеем, Бога хвалим! Колко здравец в планина, толкоз здраве в тази къща, здраве, късмет и берекет! Жито, просо, мед и масло от съда се наливало и през прага преливало…

Капански коледари гостуват в Търговище
5 (100%) 1 vote[s]

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.