Скринингови изследвания за хепатит В и C ще се извършват безплатно в Търговище на 24 юли, от 10.00 до 17.00 ч..

Изследвания за хепатит B и C ще се проведат безплатно днес на алеята от площад „Свобода“ към Драматичния театър. За предстоящото събитие информират от пресцентъра на Общинска администрация.

Рекламно съдържание

Инициативата се организира от Сдружение „ХепАктив“ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Търговище. Поводът е Световният ден за борба с хепатита – 28 юли.

Безплатните изследвания за хепатит ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове. Ще се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, до 20 минути след вземането на пробата. Хората, с отчетен положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на тяхното състояние.

Акцията е част от кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“, която ще се проведе в шест български града през месеците юли и септември. Целта е да се напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.