В детските градини в община Търговище е забранено да се събират парични средства за закупуване на консумативи и материали, извън регламентираните такси в Наредбата за администрирането на местните такси и цени на услугите.

Рекламно съдържание

Припомняме, че заповедта, която спира набирането на средства от родителите по всевъзможни поводи, е издадена от кмета на община Търговище на 2.08.2016г. и е сведена до знанието на директорите и учителите в детските градини в общината. В нея изрично е посочено, че следва да бъде поставена на видно място в детските градини, за да бъдат информирани и родителите.

Заповедта беше издадена непосредствено след въвеждане на такси от 2 лева за посещение на детски градини от 1.08.2016г.

Таксите допълват издръжката, която Община Търговище осигурява за храната на всяко дете, в размер на 2 лева на ден. Половината от сумата, събирана от родителите, е предназначена за материали и консумативи.

Това ръководството на местната администрация обяви многократно. Стори го при внасяне на предложението за таксите, обсъждането и приемането му. С въвежданото на таксите Общината и родителите си поделят издръжката на децата в градините. Една от целите беше стопиране на събирането на средства от техните родители по нерегламентирани поводи.

Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на зам.-кмета Рая Матева.

При съмнения за продължаване на практиката, за набиране на допълнителни пари в детските градини, следва да се подават сигнали в Общинската администрация.

Оценете тази статия

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.