Все повече Мисионис ще разкрива своите тайни и богатства – това заяви проф. Николай Овчаров днес на пресконференция в Търговище, посветена на стартиралите разкопки на територията на античния град.

Рекламно съдържание

Уникални по рода си находки са първите открития за годината. Сред тях впечатление прави икона, за която все още е трудно да се дадат подробности, докато не бъде почистена и обработена в Кърджали. Все повече на Мисионис ще приляга прозвището „Свещения град“, заради огромния брой базилики струпани в голяма близост и разкриването на поредната.

Сред първите находки са още глинена лампа, а това което я прави различна и уникална от намерената миналото лято е нейната цялост и местния произход. Според археолозите тя е произведена от месните грънчари, за разлика от предишната, която е по-разрушена и внесена от Северна Африка, Картаген.

Пикантно откритие може да се нарече намерената огромна кука, с която според проф. Овчаров жителите на Мисионис са ловили около 80-100 килограмови сомове, предвид размерите й. Това кара архиелозите да предполагат, че в миналото р.Врана е била доста по-пълноводна.

Най-честите находки, споделя археологът Ангел Конаклиев са монетите. Сред тях има и уникат :

„Ние имаме една в пълния смисъл на думата „уникална“ монета, защото няма друга такава. Медна монета на Цар Иван Александър, която се отнася към периода на неговото управление – между 1331 и 1371 година, която е сечена в непозната до този момент монетарница“ – разказва пред камерата ни проф.Овчаров.

По време на управлението на Иван Александър монети се секат на няколко места, но основно в столицата Търново. За тази монета става ясно, че не е сечена в столицата. Предполага се, според експерното мнение на нумизмати, че най-вероятното място, където е създадена, е между днешните Добрич и Варна.

Значимостта на монетата идва и от друг ъгъл – тя разкрива икономическите връзки в България през 14 век, тъй като от едната страна на Мисионис е Търновград, а от другата е най-голямото пристанище на морска Варна. Именно на пътя свързващ двете точки лежи Мисионис. Това разкрива, че освен със столицата, която се намира само на 80 км от средновековния град, значителни са и търговските взаимоотношения с морето.

На пресконференцията припомниха, че преди две години е излязла и друга такава уникална монета – на Цар Георги Тертер. Общо 30 са те в нашата нумизматика, но тази от Мисионис е единствената на която Георги Тертер е обозначен като „ЦАР“.

Мисионис се очертава като един от основните градове през късната антична и средновековна епоха в Североизточна Европа.

За археологът Ангел Конаклиев остава най-интересна мистиката за кантората, за която пише Ал Идриси. Тепърва се подготвя района на „Лешниковата градина“, където според сведенията на историка се е намирала. Доказателство за съществувала сграда са намерените бази, които днес могат да бъдат видяни пред Археологическия музей в Търговище.

Разкопките се осъществяват от 26 души с 4 човека специалисти екип.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.