Националният алианс за социална отговорност извежда като свой приоритет грижата за развитие на човешките ресурси в социалните услуги

Системни грижи и държавна политика за развитие на кадрите в социалните услуги – това поиска Златка Иванова, директор на Комплекса за психично – здравни грижи в Търговище на Националния форум/изложение на социалните услуги  на НАСО, който се проведе в к.к. „Златни пясъци”.

Рекламно съдържание

В своята презентация тя акцентира върху стресиращите условия на труд на специалистите, водещи до професионално прегаряне,  ниските възнаграждения, липсата на средства за квалификация на работното място и за супервизии, липсата на държавна регулация на професията социален работник, ниските финансови стандарти за издръжка, слабата връзка между академичното образование и  социалната практика.

Златка Иванова обяви намерението на НАСО да проведе специален национален форум в Търговище през м. октомври 2017 г., посветен на темата за развитие на човешките ресурси в социалните услуги. Целта на форума е да бъдат разписани конкретни предложения към държавата за нормативни промени и регламенти, които ще стимулират  привличането, мотивацията и развитието на специалистите в социалните услуги.

Националният форум се проведе в партньорство с Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги,  Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и Националното сдружение на общините. На него присъстваха представители на общини, управители и специалисти от социални услуги, социални предприятия и външни доставчици на услуги от България, Латвия, Испания и Белгия.

Два дни участниците обсъждаха проблемите със заетостта на хората с увреждания, необходимостта от нови, интегрирани услуги в общността и в домашна среда, превенцията на рисковете, трудностите при закриването на  институциите за деца и възрастни, новия закон за социалните услуги.

В изложението участваха със свои щандове социални услуги и социални предприятия от цялата страна, които представиха сувенири и изделия, изработени от хората с увреждания, потребители на социални услуги.

На тържествената гала-вечеря НАСО връчи годишните си награди на общини и доставчици на услуги. Златка Иванова получи годишна награда на НАСО в категорията „личен принос в националното партньорство и развитието на социалните услуги”. Награда й беше връчена от Президента на EDSPD г-н Джеймс Кроу.

Експерт от Търговище говори за проблемите в сферата на Социалните услуги
5 (100%) 1 vote

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here