Дивечът на територията на областите Шумен и Търговище се е увеличил през последните четири години.

Това стана ясно на проведеният днес Съвет по лова председателстван от директорът на РДГ-Шумен инж. Юлиян Будаков. През 2014 година на територията на двете области е имало 4 758 елена, докато сега техният брой е 5 634. Увеличила се е популацията и на елените лопатари от 133 на 282, а сърните от 4 599 са станали 4 888.

Рекламно съдържание

Запасите от дивеч на наша територия са на европейско ниво, но ние не сме подготвени за тази ситуация. Чудесно е, че има животни, но ако не се управляват както трябва това ще доведе до големи разходи за стопанствата и ловните сдружения

– коментира директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.

Според него прекомерното увеличаване на дивеча над допустимото ще доведе до щети по земеделските култури, от което страдат стопаните на много места в двете области.

Пред участниците в Съвета инж. Нинов сподели, че ловците на тази територия имат уникален шанс да ловуват както в Европа и трябва да се възползват от него, да се обяснява на хората, че трябва да се ловува и индивидуално, извън организираният ловен туризъм.

Ако не направим това, то щетите по земеделските посеви ще се увеличават заради големият брой на животните, а ние ще продължим да плащаме на стопаните суми, които могат да бъдат насочени към други дейности

– категоричен бе директорът на СИДП.

Той и колегите му предложиха да бъдат направени и законодателни промени, които да регламентират по-ясно отношенията между ловните стопанства и дружинките от една страна и земеделските производители от друга. Зам.-областният управител на област Шумен Живко Жечев, който бе гост на Съвета по лова, обеща администрацията да съдейства за прокарването на тези промени.

Надявам се, че новото Народно събрание ще реши въпроса в полза на всички, но нека и гражданите да разберат, че ловът е повече от нужен, защото прекомерното развитие на стада от диви животни води до унищожаване на посевите в определени райони

– каза Жечев.

По време на днешното заседание за зам.-председател на Съвета по лова беше избран адвокат Кирил Тошев. Членове на Съвета са директори на ловни стопанства от областите Шумен и Търговище, председатели на Ловните съюзи, представители на полицията, ОДБХ и РИОСВ.

Дивечът на територията на област Търговище се е увеличил
5 (100%) 1 vote[s]

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.