История за това как златото измина пътя от Токио до Търговище

Те са Кати и Денис. Деца от Търговище. Кати (Екатерина Владимирова Стоянова) е на 11 години. Петокласничка е в I ОУ „Христо Ботев“. Денис (Денис Ахмедов Февзиев) е на 10. Той е ученик в 4-ти клас също в I ОУ „Христо Ботев“. Свързва ги нещо много красиво. Изкуството.

Рекламно съдържание

И двамата отдавна са част от Школата за изобразителни изкуства към ЦПЛР-ОДК Търговище. Носители са на множество награди. За Екатерина казват, че работи упорито, дисциплинирана е, има усет към формите и цветовете и прави интересни композиции. Техен наставник до скоро беше Стоян Момчилов, който понастоящем е пенсионер. Той е човека, който ги учи да създават светове от своите мечти. Да оставят върху платното и листите своето светоусещане и разбиране за заобикалящото ги.

Така двете деца създават точно две рисунки от многото си, които няколко месеца по-късно ще се превърнат в златни медали…

Историята на златните медали

Годината е 1993-та, а държавата – Япония. Министерства, арт асоциации и организации застават зад идеята за провеждане на Международен конкурс за детска рисунка. Основен организатор е асоциацията IE-NO-HIKARI, чието име носи и конкурса.

Тази година приключва 24-тото му издание. В него се включват 19,987 творби от 85 страни. Сред тях е и България, която участва със 150 рисунки. 33 от тях са с автори малки художници от ШИИ към ОДК Търговище.

Организаторите си поставят за цел чрез конкурса да помогнат на децата да осъзнаят голямото значение на природата и селското стопанство. Да насърчат приятелството и свободната воля във всяко едно дете.

рисунката "Ездачи" на Дениз
рисунката „Ездачи“ на Дениз
Рисунката "Моето семейство" на Екатерина
Рисунката „Моето семейство“ на Екатерина

Така между юни и септември 2016 година Стоян Момчилов подбира творби на свои ученици и ги изпраща в Япония. Сред избраните произведения са и рисунките „Моето семейство“ на Кати, както и „Ездачи“ на Денис.

Взискателно жури си поставя за цел да раздаде 20 златни медала, 40 сребърни и 60 бронзови. Предвидени са и 80 поощрения. Част от хората, които ще поставят оценки са директорът на Националния музей на модерното изкуство в Токио, както и професор от Националният университет в Токио за изящни изкуства и музика.

Успехът на Екатерина и Денис в Япония

Единствените златни медали за България от конкурса в Токио
Единствените златни медали за България от конкурса в Токио

Сред 20-те златни медала България печели 2. Нещо повече – и двата медала за художници от Школата за изобразителни изкуства към ЦПЛР-ОДК Търговище. Екатерина Владимирова и Денис Ахмедов са наградени със златен медал. Единствени в България. От всички 150 рисунки от страната, сред всички близо 20 000 творби в конкурса. „Моето семейство“ и „Ездачи“ носят злато не само на школата в Търговище, но и за цялата страна.

Наскоро пристигнаха наградите им. Тук, в Търговище. Връчи им ги директорът на Обединен детски комплекс – Валя Радева. Тя не скри гордостта си от постигнатото. Говореше с възхищение и възхвала за Кати и Денис.

Две деца, които донесоха на България злато от Страната на изгряващото слънце. Бъдещите успехи на двамата малки художници сега са поверени на г-н Ивелин Стоянов, при когото продължават да посещават школата към ОДК.

Над материала работи К.Ст.Колев

Деца от Търговище донесоха злато за България от Страната на изгряващото слънце
5 (100%) 2 vote[s]

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.