Певиците на ДФА „Шарено герданче“ се завърнаха с нови успехи от деветото издание на Международния фолклорен фестивал „Море от ритми“ в Балчик.

В него се включиха участници от четири държави – България, Румъния, Русия и Украйна. Всеки състав представи фолклор от своята страна, в множество категории – танци, автентични песни, обработен фолклор, обичаи, костюми и мн. др. Четирите фестивални дни включваха две дефилета и три дни на надпяване и надиграване, в тях участниците се състезаваха и учиха заедно във фолклорни работилници.

Рекламно съдържание

Шест отличия донесоха в Търговище талантливите певици на „Шарено герданче“. Три първи и три втори награди спечелиха те.

„Гордея се с всички големи и малки трудолюбиви деца!“

– каза Светла Стаменова – ръководител на състава. За нея ценното на този фестивал е, че няма дублиране на наградите, което ги прави още по-значими.

Хорът на „Шарено герданче“ направи много добро впечатление на жури, колеги и публика. Получи много добри думи за представянето си. Децата бяха ангажирани във фолклорни работилници. Една част танцуваха в работилница „Хореографска композиция“, друга част пяха във „Вокално майсторство“.

дфа шарено герданче търговище фестивал балчик

Тези две работилници откриха галаконцерта, като тези които се учиха да пеят, представиха заедно с преподавателя си Дафинка Дамянова три песни, а останалите танцуваха с Мартин Мочков -хореограф на Северняшки ансамбъл „Иван Вълов“-Плевен.“

Като диригент на хор „Шарено герданче“ Светла Стаменова е получила специални поздрави от журито и от д-р Данислав Кехайов – известен изпълнител на тракийски песни и главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин“-Благоевград. Той е споделил, че нейната вокална работа с децата на „Шарено герданче“ е дала много добър резултат. Светла Стаменова е отличена от журито с единствената за фестивала награда „Най-добър вокален педагог„.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.