Връщат таксите за детски градини в Търговище

669
връщат такса детски градини търговище

Връщат таксите за детски градини, Общината продължава да дофинансира

Таксите за детски градини в Търговище да бъдат върнати ще внесе предложение Общинска администрация на предстоящата сесия на Общински съвет.  Това стана ясно на пресконференция днес в присъствието на двамата заместник-кметове Валентин Велчев и Рая Матева. На срещата със журналисти бяха още директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Косьо Костов и главният експерт в дирекцията Анка Кушева.

Рекламно съдържание

По силата на тяхното предложение въведе ще се заплаща такса от 2 лв. на присъствен ден за групите с 3 и 4-годишни деца. За подготвителните, в градините, се предвижда такса от 1,55 лв. за присъствен ден. С тях ще се допълват осигуряваните от държавата по 0,45 лв. В проекта за изменение на наредбата са записани облекчения за деца на студенти редовно обучение, деца с увреждания или такива на родители с инвалидност и други групи.

Очакванията на местната администрация са приходите от таксите до края на годината да достигнат 200 000лв, които да бъдат инвестирани в храната и базата. Това каза зам. кметът Велчев. Той уточни обаче, че едва ли ще бъде достигната тази сума. Най-вероятните приходи ще бъдат над 100 хил.

Предвидени са и облекчения за родители с нарушена трудоспособност. Също така и  за деца с увреждания. С намалена такса ще се ползват и родители с второ и последващо дете.

Към днешна дата 11 са функциониращите детски градини на територията на град Търговище. Общо 29 са те в цялата община. Очаква се предвид намаляващия брой на децата те да бъдат оптимизирани.

1765 са децата записани през тази година. За тях отговарят около 280 души персонал, сред които учители, възпитатели и помощен персонал.

Сред мотивите за въвеждане на такси за градините е непрекъснато нарастващата нужда от осигуряване на допълнителни средства за издръжка на дейността, при сериозно намаляване на децата. Само за една година те са със 119 по-малко, докато в предходни години са били по 10 до 20. През 2015/2016г децата са били 1884, а за следващата учебна година се очаква да бъдат 1765.

Това води до занижаване и на средствата, отпускани за делегираната от държавата дейност. Към 4 млн. лв., които тя дава по това направление на Общината, от местния бюджет се осигуряват още половин млн. лв. за издръжка, ток, вода, газ и други. Още близо 480 000 лв. плаща Общината и за храна на децата. И след въвеждането на таксите тя ще продължи да дава по 2 лв. за храноден на всяко дете. Към тази сума от таксите ще бъде допълнен близо 1 лв., а останалата част от парите, внасяни от родителите ще бъде насочена към подобряване на базата и за издръжка.

„Надяваме се по този начин да спре събирането на нерегламентирани средства от страна на градините от родителите. Не на последно място таксите ще доведат до споделяне на отговорността от родителите, които сега не информират за отсъствия на децата си и по този начин се разхищават храна и средства”

– каза директорът на „Хуманитарни дейности” Костов.

Цялата информация какво налага повторното въвеждане на такси за детските градини и как ще бъдат разходени парите ще научите в следващите видеа.  от състоялата се днес пресконференция.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.