Ексбалерина, която учи за архитект в Санкт Петербург, печели проекти за облагородяване в Русия

Преди да напиша тази статия, мислех че броят на българите, които следват в Руската федерация не са малко. Оказва се обаче, че са малцина и сред тях има млад човек от Търговище. И това е нейната история.

Рекламно съдържание

В последния изминал семестър от учебната 2018/2019 университетът СПБГАСУ (Санкт-Петербургский государственный архитектурно-строительный университет) в Санкт Петербург обявява конкурс за проекти. Те са за благоустройство на поселок Комарово. От десетките участници са селектирани 8. Сред тях е и проектът на четвъртокурсничката Антония от Търговище.

Следва представянето им пред Общинската администрация в Комарово. Момичето от Търговище се справя прекрасно със защитата на проекта си и той е одобрен. Предстои да бъде публикуван на сайта на Общината им и да започне осигуряването на финансирането му.

„Комарово е място с богата история, което заслужава подобряването и благоустройството на територията си.“ – казва Антония.

Какво трябва да знаем за поселок Комарово?

При Комарово тайгата достига северния бряг на Финския залив от Балтийско море. В пределите на този поселок се намира единствената екологична пътека на територията на федералния субект Санкт Петербург. Комарово е разположено на 45 км северозападно от сърцето на Санкт Петербург и има население около 1200 души. Комарово е станция на жп-линията Санкт Петербург-Виборг.

От 90-те години на миналия век академичните и културни традиции на Комарово са отслабени и в момента там се изграждат нови вили или препроектират съществуващите, закупени от по-възрастните жители. Избраната през 2003 година за губернатор на Санкт Петербург Валентина Матвиенко изкарва в общинското селище летните месеци и пътува до града.

Антония представя проекта си пред Общинската администрация в общинско селище Комарово

Какво представлява проекта на Антония?

Главната идея на проекта по благоустройсто в Комарово са акцентите на четирите пътища, който се пресичат в площада „Академ город“. Те образуват малки архитектурни форми, както и видови площадки към ручея, разположен на югозапад от терирорията на Комарово. Центърът на композицията – слънчевият часовник,обиколен с ладшафтно оформление,съобразено с растителните видове на Ленинградска област и повторение на остта с кръгова площадка, е фукционално решение. Предусмотрена е и пешеходна зона, настилка с органични узори, алея водеща към плажната зона на Финския залив.

Коя е Антония и как се озова в Русия?

Името й е Антония Асенова Ангелова. Тя е от град Търговище. Завършва средното си образование във Второ СУ ,,Проф.Никола Маринов”.

За архитектурата тласък ми е дала любовта към рисуването и може би я е запалила преподавателката ми по изображително изкуство Нели Димитрова, както и г-жа Белева. Бих искала безкрайно да им благодаря.

В извънкласните форми Антония е част от Балетна формация – Търговище.

Сега е 4-та година студент по архитектура в СПБГАСУ(Санкт-Петербургский государственный архитектурно-строительный университет). Постъпва там чрез стипендия от Руското министерство. Казва, че по онова време е имало само едно място за тази специалност и чрез конкурс с портфолио го печели.

И след това мечтата се сбъдва. Обучението започва. Изучават различни дисциплини свързани със строителството и изкуството. За проектите разказва:

„Правим проекти и този семестър имаше конкурсен проект за благоустройство на поселок Комарово. Аз участвах със проект и той беше избран с още 7 проекта за защита пред община Комарово. Беше успешно защитен и сега ще се търси финансиране за тези 8 проекта и ще бъде поместен на сайта на общината.“

В края на разговора попитах Антония как оценява образованието в Русия. Тя отвърна удовлетворено:

„Мога да кажа, че Образованието им е на високо ниво. Съхранени са традициите на обучение, дава добри перспективи за развитие и като цяло ученето в чужбина е едно приключение, след което се научаваш да си самостоятелен и да се бориш за целите си.“

На Антония й предстои още една година в университета в Санкт Петербург. След това ще запише магистратура. Но все още не е решила къде.

Помните ли предишната история за успял млад човек от Търговище, която ви разказахме през февруари? За „Маргарита“, която покорява лондонските сцени, може да прочетете от ТУК.

автор на статията Кольо Ст. Колев,
webmaster NRG News

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.