26 годишният Иван извади богоявленския кръст от ледените води в Търговище

Рекламно съдържание

Въпреки непривлекателното време, празникът „Богоявление“ се състоя на централния шадраван в Търговище за 25-та година, за да затвърди традициите, такива каквито времето не ги е отмило и такива каквито ще останат онаследени от бъдещето и тези след нас.

С празничен заряд от звуци Духов оркестър Търговище, с ръководител и диригент Красимира Коларова, даде началото на християнския празник.

Около централният шадраван с делфините беше пълно с хора на всякаква възраст. Те бяха дошли, за да станат част от Празничният водосвет за Богоявление и да бъдат свидетели на ритуала по ваденето на свещения кръст от ледените води.

Местните свещеници от двата православни храма в Търговище отслужиха празничен водосвет. Те дариха с благословия и 12-те смели мъже, които бяха решили да станат част от ритуала по ваденето на Богоявленския кръст.

Честта това да стори си извоюва 26 годишният Иван Илиев. Той пръв достигна кръста и го вдигна високо… Това е негов втори опит, но първи успешен. Той пожела „здраве и успехи“, каза че другите неща „се нареждат“. 

Празника уважиха народният представител, д-р Венка Стоянова, кметът на Община Търговище, д-р Дарин Димитров, Областният управител – Светлин Бонев, Председателят на Общински съвет – Хатидже Алиева, както и заместник кметовете и секретарят на Община Търговище. На събитието присъстваха и общински съветници.

Богоявление в Търговище (Разширен ВИДЕО репортаж)
5 (100%) 1 vote[s]

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.