Балет „ВЕГА“ Търговище обра първите места на престижен конкурс във Варна

Поредно изключително представяне направи търговищкият модерен балет „ВЕГА“. Този път смаяни бяха публиката и журито във Варна. Там във втория Национален конкурс „Танцуващи сърца”, който се състоя в Grand Mall Варна, балерините от Търговище не оставиха съмнения в превъзходството си и спечелиха всички първи места.

Рекламно съдържание

Те влязоха в спор за отличията заедно с още 107 формации. Балет „Вега”, към Младежки дом-Търговище, с гл. художествен ръководител Марианна Савова и помощник ръководител Милена Иванова спечели първите места във всички категории и възрастови групи, където се представи.

В първа възрастова група, категория „Съвременни танци”, с първа награда бе отличен новият танц на малките балерини от „Вега” – „Заешки истории”. Във втора възрастова група, категория „Съвременни танци”, участваха две възрастови групи на „Вега”. VEGA Junior представиха новия танц „Брилянтин”, а по-големите възстановения „Африканска симфония”, на хореографа Найден Шулеков. И двата танца впечатлиха журито.

Първата награда бе присъдена безапелационно на „Африканска симфония”,


танц който се отличи с въздействие, мащабност и атрактивност. Танцът „Брилянтин”, който бе показан за първи път на сцена, създаде много настроение и получи заслужени аплодисменти от публиката. Той бе класиран на второ място след „Африканска семфония”.

В трета възрастова група, категория „Съвременни танци”, балетът се представи с два танца – „Орисия” и съвсем новия „Към светлината”. Оценката на журито донесе отново първа награда на състава. В „Характерни танци”, балет „Вега” участва само в трета възрастова група и спечели първа награда за „Руско-цигански танц”.

Марианна Савова получи специалната награда на журито за хореография на танците „Орисия” и „Заешки истории”.

Савова сподели щастието и удовлетворението си от представянето на „ВЕГА“ в „Танцуващи сърца” 2018:

„Може би най-развълнувани са най-малките. Участието в подобни конкурси е важно, защото те са сцена, където децата могат да изявят своя талант, да се сравнят с техни връстници от други градове, да получат насоки за бъдеща работа, да открият нови възможности за развитие. Две от децата, участвали в танца „Брилянтин”, получиха покана от членовете на журито за обучение в хореографското училище в София.“

Всички групи на „Вега” бяха избрани да участват в галаконцерта на най-добрите състави.

„Високата оценка на всички танци и в трите възрастови групи на жури от такова ниво, на колеги и организатори осмисля труда, който полагаме в залата и ни мотивира. Благодаря на родителите и на всички, които ни оказаха подкрепа в подготовката! Надявам се скоро да представим новия си репертоар и на търговищка сцена.”

Организатори на събитието бяха Grand Mall, Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ и Агенция Бинев. Председател на журито бе доц. Бисер Деянов – премиер солист на Националния балет, лауреат от Международния балетен конкурс Варна и уважаван балетен педагог. Представянето на съставите оценяваха още Кремена Шопова – хореограф и председател на Българската федерация по спортни танци и Милена Тодорова – балерина от Националния балет и преподавател по класически танц.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.