Деня на Попово отбелязват днес в Бялото градче

С празничен водосвед за добруването на Попово започнаха тържествата по случай празника на града. Той се състоя тази сутрин в 9:30 в храм “Успение на Пресвета Богородица”. Деня на Попово е изпълнен с празнични събития.

Рекламно съдържание

В 11 часа започна Тържествена сесия на Общински съвет Попово. По време на нея ще бъдат раздадени три почетни знака. Те са за д-р Венелин Нешев, Музея в Попово и Иван Кьосев.

Д-р Венелин Нешев

Той е роден на 7. 04. 1957 в Попово. Завършва ПГ и Висш медицински институт – Варна. Призната специалност по „Офталмология“. Работи като лекар в Общинска болница – Попово, по-късно на частна практика. Медицински управител на Поповската болница (1992 – 1996). Основател и пръв председател на организацията на Лекарския съюз в Попово (1990 – 1992).

Началото. Археологическото дружество

Повишеният интерес и увеличаващите се публикации за старините от Попово и Поповско повлияват в средата на 20-те години на ХХ век и местната общественост да насочи вниманието си в тази посока.

На 2 март 1927 г., в поповската гимназия се събират учителите Пеньо Стоянов, Станчо Христов, Николай Кънев, Алекси Попов, Йордан Пиндиков, Коста Аврамов, Димитър Милтенов, Добри Добрев, Богомил Кънчев, Йорданка Иванова, Александър Иванов, Крум Мумджиев, Иван Д. Христов и Анастас Раднев и основават Археологическо дружество, което да се грижи и събира старини и да ги запазва за науката. За председател е избран Добри Добрев, за секретар-касиер и домакин – Димитър Милтенов. Приет е Устав, който Министерството на народното просвещение утвърждава на 23 март с.г.

Идеята за създаването на музей е една от целите на дружеството. Тя има свои поддръжници сред поповското гражданство. Събирането на старини, което реално започнало преди официалното учредяване на дружеството, продължило. Започнали да се правят и откупки. Ентусиазмът бил голям. Потърсено е и съдействието на местната власт.

През лятото на 1927 г. от дружеството пристъпват и към написването на история на Поповския край. Книгата “Попово – градът и околията му” била издадена през 1929 г.

Оживената дейност на дружеството, както и увеличаващия се брой на събраните старини довежда до уреждането и на музей. На 11 април 1929 г. За целта Общинския съвет отстъпва на Археологическото дружество един общински дюкян. Помещението било ремонтирано. Петър Тодоров, учител във Варна взема от местния археологически музей модела и размерите на шкафовете, които били необходими за този в Попово. Постепенно дейците на дружеството насочили интереса си и извън археологията.

Идеята за музея придобива гражданственост и излиза извън рамките на Археологическото дружество.

През 1935 г. дружеството прекратило дейността си и с протокол предало събраните старини на Поповското читалище, които се зачислили в движимото му имущество.

Деня на Попово празнуват днес (СНИМКИ) (Обновена)
4.5 (90%) 2 votes

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here