„Маргарита“ от Търговище – от сцените на малкия град, до магията на Сцената в лондонските театри

Тя е млада, смела, талантлива, честно казано – можеща. Животът й сякаш започва на сцената. В тренировъчните зали. А изглежда и така ще продължи. Зад гърба си има серия отличия от национални и международни състезания и фестивали. Състезавайки се под герба на Търговище ни е карала не веднъж да възкликваме след поредния триумф и признание за нея и града.

Рекламно съдържание

Съвсем наскоро момичето, което познавахме като състезател по художествена гимнастика, а след това и класически и модерен балет, се превърна в един от най-впечатляващите образи на Маргарита от едноименната творба „Майстора и Маргарита“. При това го стори на лондонската сцена в театър „Black Heath Halls“.

Да изиграя Маргарита….Това беше вълшебно

Така Марчела-Василена описва възможността, която получава.

Как Марчела се превърна в Маргарита и се озова на лондонска сцена?

Образованието на младото момиче започва в Търговище и преминава в I СУ „Св.Седмочисленици“. Последва обучение във Франция и вечния Париж.

Там започва класически балет в LAAC при Клермари Оста и Никола льо Риш. Завършва в професионалната компания Heart Point на Доминик Лесдема и средно образование в лицея Georges Brassens в Париж със специалност танци. Сега в първокурсничка в Консерваторията по музика и танци Trinity Laban в Лондон – специалност “ contemporary dance „.

Защо „Майстора и Маргарита“ ?

Пърформансът е част от изпитните проекти на студентите от двата факултета на Консерваторията – музикален и танцов. Целта на преподавателите е научат своите възпитаници да работят заедно и да създадат цялостен спектакъл, а не просто хореография или музикален концерт.

Екипите ни бяха определени от учителите ни, заедно със студентите от по-горните курсове.

Мини-спектакълът, в който Марчела участва е озаглавен „ XX Century-Mystery and Mayhem. The Master and Margarita.” Ръководител на проекта е преподавателят по пиано от музикалния факултет Михаил Казакевич.

Нашият екип беше от 12 човека-музиканти, танцьори и певци. За да направим проекта си, трябваше да прочетем романа на Булгаков, да акцентираме върху няколко глави от него, да си създадем идеи, да ги споделим с останалите, да сътворим спектакъла, да го репетираме и да го представим на сцена. Нямахме много време за работа.

– разказва с вълнение Марчела.

Консерваторията определя две седмици, в които всички студенти трябва да представят 25-минутните си спектакли на различни места в Лондон. Студентите имат възможност да представят продукцията си на сцени в театри, художествени галерии и в театралните зали на двата факултета.

За протичането на спектакъла и реакциите на публиката

„Майстора и Маргарита” е представен в театър „Black Heath Halls „.

Огромна сцена, пълен салон с публика. Не за първи път играя пред толкова голяма публика. Участвала съм в спектаклите на училищата си в Париж. Но тук за първи път играх само пред професионалисти. В публиката бяха преподаватели, артисти, студенти, хора, които се занимават професионално с музика и балет.

Екипът, част от който е Марчела, постига голям успех. Изпратени са с много аплодисменти, получават огромни комплименти за постигнатото.

Мисля, че ги заслужихме. Имаше интересни акценти в хореографията, чисто сценографски хрумки, за да привлечем вниманието на зрителите, облеклото ни и т.н. Маргарита например излезе на сцената от първите редове на публиката. Облечена бях в дълга червена пола, която се влачаше по земята отзад, около 5 метра, и приличаше на огнена река. Всички останали бяха облечени в черно. Само Маргарита беше в червено, а Исус в бяло. Част от танца на главната героиня бе, като подпише договора с дявола да съблече полата. Така символично дава душата си на Воланд и остава гола, само едно тяло. Разбира се не останах наистина без дрехи… – разказва подробности младото момиче около заложените идеи в продукцията им.

Да изиграеш „Маргарита“ пред такава публика…

„Да изиграя ролята на Маргарита от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита” за мен беше невероятно, вълшебно изживяване. Не очаквах, че ще ме изберат да танцувам главната героиня, аз съм само първокурсничка в Консерваторията по музика и танци „Тринити Лабан” в Лондон / Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance. Но бях много щастлива и вложих цялото си сърце в това.“

И великото клише за „бъдещите творчески планове“ ?!

Марчела разкрива, че този спектакъл е само част от интересните й студентски занимания в Консерваторията в Лондон. Споделя, че пред тях непрекъснато има предизвикателства.

„Това е много хубаво и освежаващо.“

– възкликва тя.

Предстои й да сътвори солова хореография за друг танцьор. Казва, че вече е избрала музиката – акапелната песен на Трио Българка – „Три бюлбюла пеят“ . Условието на преподавателите е да се използва музика единствено от фонотеката на библиотеката на Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance .

Бях очарована и патриотично заредена когато намерих 7-8 диска с автентична българска музика и песни. Сега предизвикателството пред мен е да направя хореогафия с типично български мотиви на една моя състудентка, която е англичанка, да я накарам да почувства това, което и аз, когато изпълнява хореографията.

Марчела-Василена Димитрова.

От 5-годишна се занимава с художествена гимнастика в клуб „Алегро „ на Светлана Куюмджиева. След това – с балет , класически и модерен“ в Балетна формация Търговище към Младежки дом с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева. Париж – започва класически балет в LAAC при Клермари Оста и Никола льо Риш.

снимка: Facebook

Завършва в професионалната компания Heart Point на Доминик Лесдема и средно образование в лицея Georges Brassens в Париж със специалност танци. Сега учи в Консерваторията по музика и танци Trinity Laban в Лондон – специалност “ contemporary dance „, първи курс. Родена е в Търговище 1999 г.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.