Модерен балет ВЕГА с пет големи награди от участията си в общо пет фестивала през последния творчески сезон

Балет ВЕГА излизат в заслужена лятна почивка. След многобройните репетиции, концертни и конкурсни изяви те изпращат с чувство на удовлетворение изминалия силен творчески сезон. Закриха го с извоюването на поредното Гран При. Този път големият приз е от юбилейното десето издание на Международния детски фестивал „Трикси“ 2016, който се проведе в КК Албена.

Рекламно съдържание

Ярко и запомнящо се представяне на Търговищките танцьори в Албена

Фестивалът беше с конкурсен характер, където участниците са разделени в две възрастови групи – до 12 и над 12 години. Балет ВЕГА се представи отлично и в двете категории – завоюва Гран При за цялостното си участие и още 3 призови награди в разделите съвременни и характерни танци.

За Марианна Савова, главен художествен ръководител на балета, и нейните момичета това е петата голяма награда от общо петте фестивала, в които взеха участие през този творчески сезон.

Балерините успяха да съчетаят Международният детски фестивал „Трикси“ 2016 и с 5 дневен летен лагер в Балчик.

Лагерът в Балчик – летен отдих и място за сплотяване на колектива

„Чудесно е, че Община Търговище предоставя своята база за летен отдих на изявени деца от града. 35 от нашите танцьори на възраст от 9-17 години имаха възможност да почиват в Балчик, като в същото време участваха на международния форум в Албена.Освен успешното представяне на фестивала, лагерът се превърна в страхотен team building.

Децата се забавляваха, танцуваха, сплотиха се като колектив, а това е много ценно, защото нашата работа е екипна. По-малките черпеха вдъхновение и опит от по-големите. Знаете колко важно е за децата да могат да общуват с тези, на които искат да подражават.Искрено се надявам това да им даде заряд и стимул през предстоящия творчески сезон.“

– коментира престоя в Балчик Гл.худ.ръководител М.Савова.

„Търговище трябва да се гордее със своите деца!”

„ От фестивала Трикси в Албена с успехи се завърнаха и други два състава на Младежкия дом – Балетна формация „ Търговище” и Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”.

Нивото, което показаха нашите състави и на този фестивал, бе високо. Макар , че сме малък град имаме прекрасни школи и деца, които не бива да се приемат като даденост, а по всякъкъв начин да бъдат подпомагани и стимулирани в развитието си.” – обърна внимание М.Савова.

Тя даде за пример, че в различните области на изкуството и спорта децата от Търговище печелят награди. Според нея това изобщо не е случайно. Както и преди година,тя подчерта необходимостта от помощ, която държавата и институциите трябва да оказват на творческите колективи.

Успехът на Търговищките таланти не е случаен!

„Това че всеки път получаваме най-високите награди е показателно за високите критерии и създадени традиции. Трябва да оценяваме труда и ентусиазма, който полагат децата, за да постигат такива резултати. Въпреки че им се налага да тренират в не най-добрите условия, те и техните ръководители дават най-доброто от себе си. А спечелените отличия го доказват за пореден път.”

Пред NRG News Марианна Савова изказа благодарностите си към танцьорите – за всеотдайността им, към техните родители, които са и доверили децата си. Към екипа, с който работи в лицето на своя помощник-ръководител Милена Иванова, на Марияна Стоянова, Петрослава Стаматова и Валерия Пейчева, които винаги са в помощ по време на участия. Не пропусна и колектива на Младежки дом.

13633405_10206383734502106_1561469664_oУспешният сезон на ВЕГА и останалите състави в града доказва само едно. Децата ни наистина са талантливи и с тях се работи професионално. В тях трябва да се инвестира – време, труд, средства.Да се гледа в дълбочина и перспектива, защото те създават лицето на Търговище. Превръщат своя успех в посланик на града. Печелят международни форуми. Заявяват малкото ни градче и побеждават световни градове като Москва! Побеждават по състезания и фестивали далеч по-добре финансирани школи, центрове, състави…

Време е да инвестираме повече в децата на Търговище. Защото тяхното днес кореспондира с бъдещето на града. То ще е такова, каквото го изградим ние – институции, културни центрове, деятели.

5.0
02

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.