В края на регистрацията на листи за общински съветници в Попово станаха известни и кандидатите за четиригодишния кметски мандат на 35-селищната община.

За кметското място ще се борят шестима кандидати, издигнати от партии и коалиции. Според първоначалното проучване на нагласата на избирателите, с най-голям шанс за победа засега са близо 70-годишния досегашен кмет Людмил Веселинов, управлявал без прекъсване вече 28 години града и общината и неговия 45-годишен опонент Любомир Гущанов.

Рекламно съдържание

В първите си мандати кметът Веселинов се е явявал на избори като член и кандидат на БСП, а впоследствие се насочва към изграждането на местни коалиции. По образование е ветиринарен лекар. Основното му мото му в тазгодишната кампания е „заедно за промяна”

Безпартийният му опонент Любомир Гущанов е с три висши образования и сериозен юридически опит. Трудовата му кариера започва като офицер от икономическия сектор на МВР, адвокат и главен юрисконсулт на община Попово. От няколко години работи като мениджър в местна частна фирма. Гущанов е щастливо женен, баща на две деца.

В предстоящите избори е част от гражданската квота на политическа партия ГЕРБ, подкрепян от множество по-малки граждански и политически формации.

Макар и роден поповчанин, той е потомък на стар патриотично настроен род, тясно свързан с борбите за националното ни освобождение и обединение, както и с удавеното в кръв от Османската империя Илинденско-преображенско въстание от 1903 година. Един от основателите на рода Гущанови, воеводата Димитър Гущанов загива заедно с великия българин Гоце Делчев в тежка битка срещу турския аскер при серското село Баница. Положени са в общ гроб.

Мотото на Любомир Гущанов в тазгодишната кампания е „Да върнем управлението на Попово в ръцете на гражданите”.

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.