В събота на връх Шипка се състояха честванията на 137 години от Шипченската епопея.

Наред с това, днес на 26ти август отбелязваме 80 години от официалното откриване на Паметника на Свободата. С богата празнична програма бяха посрещнати успелите да изкачат легендарните стълби на Шипка.

В събота сутрин, на върха, паметникът ни посрещна облечен в гъста непреходима мъгла. Можеше да го изгубиш в небето – и него, и веещия се флаг, само ако надигнеше главата си. Така изглеждаше, Шипка, в онази празнична утрин, когато хората катереха стръмния връх накичени с най-щастливите очи забити в короната на Паметника на Свободата.

Рекламно съдържание

25 клуба от Национално дружество „Традиция“ дадоха всичко от себе си, за да върнат за 30 минути онзи боен дух, онази чутовна саможертвоготовност, онази прослувута овековечена в стихове смелост 137 години по-късно отново на Шипка. С всеотдайната си „игра“ хората, които се включиха във възстановката напомниха за онази героична есен, която преобърна войната и се оказа ключова за нашата Свобода. Всеки един от тях отдаде дължимото на войниците взели участие в Руско-турската освободителна война.

Възстановката на боевете на Шипка напомни на всички забравили какво значи този връх в родната ни история. Напомни за онзи чутовен български дух, който стои на стража във всеки от нас и чака да бъде да призован отново. Събития като това разклащат всички емигрантски подбуди…

Сред участниците беше и Бисер Ангелов от Търговище. Той достойно представи традиционно участващите във възстановката Патриотичен клуб „Възраждане“ гр.Търговище. За него това е шесто участие. Запитан как се чувства горе на върха след края на битката, той отговори: Усещането е върховно да си тук на Шипка, да си участник във възстановка на тези епични боеве… Страхотно е! Това е Шипка! Това е светинята българска и за нея не трябва да се говори, а всеки трябва да дойде тук и да доведе децата си, най-вече, и да разбере какъв е духът български на този връх.

NRG NEWS изказва искрени благодарности на Бисер Ангелов и Патриотичен клуб „Възраждане“, без чието съдействие и подкрепа нищо от това нямаше да успеем да видим и почувстваме.

 

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.