Продължава финансирането по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

Продължава санирането на многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. Това стана ясно, след като на заседание на Министерски съвет от 25.01.2017 г. беше приет проект за изменение и допълнение на Постановление №18 от 2015 г. за приемане на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и за определяне на органите, отговорни за реализацията й.

Рекламно съдържание

Така в изпълнение на Решение на Народното събрание и на действията на Министерски съвет финансовият ресурс на програмата бе увеличен на 2 млрд. лв. Решението бе обнародвано в „Държавен вестник“ брой 12. С това програмата е официално продължена, след като в края на м. ноември 2016 г. тя беше спряна от Министерство на регионалното развитие и благоустройство, поради изчерпване на първоначално заложения ресурс от 1 млрд. лв.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради с основна цел – чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот на гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им – на три или повече етажа, от минимум 6 (шест) самостоятелни обекта с жилищно предназначение до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Според изискванията е необходимо сградите да бъдат проектирани преди 26 април 1999 г. на три или повече етажа с 6 (шест) или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

Гореспоменатите сгради са допустими за финансиране само в случаите, когато попадат извън обхвата на проектните предложения по ПО1 и ПО2 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

В рамките на програмата на одобрените сгради ще бъдат извършени – подмяна на дограма, топлинно изолиране на външните стени и покрив, ремонт и подмяна на електрическата инсталация в общите части на сградата, мерки за повишаване на енергийната ефективност на асансьорите и др.

От Общинска администрация – Попово призовават всички граждани и домоуправители на етажна собственост, които не са кандидатствали и отговарят на условията, да направят необходимите постъпки за учредяване и регистриране на сдружение, за да се възползват от възможностите, които им предлага програмата.

Продължава финансирането по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
3.5 (70%) 2 vote[s]

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.