Огнян Герджиков ще бъде премиер на Служебния кабинет на президента Румен Радев

Огнян Герджиков ще бъде премиер на служебното правителство на президента Румен Радев. Информацията е официална и идва от „Дондуков 2“. На нея се позоваха и от dnes.bg. Професор Герджиков ще бъде назначен с указ на президента Радев.

Рекламно съдържание

Правителството ще бъде с трима вицепремиери и 16 министри, съобщава „24 часа“, като се позовава на информация от президентството. Заместник-министърът на финансите в няколко поредни правителства Кирил Ананиев ще бъде финансов министър, а бившият директор на полицията в Пловдив Пламен Узунов става служебен МВР шеф. Това се казва още в публикация на медията.

Външен министър става посланикът ни в Берлин и бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски – Ради Найденов. Д-р Илко Семерджиев поема здравеопазването, Христо Алексиев от управата на НКЖИ – транспорта, а енергиен министър става Николай Павлов. Актьорът Рашко Младенов ще стане служебен министър на културата.

С указ на държавния глава парламентът ще бъде разпуснат официално на 27 януари, петък. Парламентарните избори пък ще се проведат на 26 март.

Така официално утре кабинетът „Борисов 2“ ще проведе последното си заседание, а вероятно в петък ще бъде представено официално служебното правителство.

Кой е Огнян Герджиков – премиер на служебния кабинет на президента Румен Радев?

Отговор на този въпрос в подробна статия дават dnes.bg Герджиков е юрист по професия, също така и политик. Роден е през 1946 в столицата София. Първото си висше образование придобива в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“.

Трудовете му се съсредоточават в търговското право. Автор е на десетки монографии в тази област.

Политическата му кариера започва на 5 юли 2001 г. Избран е за председател на 39-ото Народно събрание. На 4 февруари обаче 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин е свален предсрочно от длъжността. Причината за това е активното участие на Герджиков в блокирането на парламентарния контрол върху правителството по повод скандалните опити на вицепремиера Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на Булгартабак в нарушение на приетата от 39-то НС стратегия.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ.

Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Носител на орден „Стара планина“.

Нищо не ме притеснява, защото бих казал следното — ако съм кандидат и стана ли кмет на София, ще е добре, но ако не стана, ще е още по-добре

– казва проф. Герджиков преди време.

Преди дни във връзка със спекулациите около името му във връзка със служебния кабинет на Радев Герджиков каза:

Никакъв бъдещ не съм, аз съм бивш председател на парламента и вие много добре го знаете“

Тогава той заяви, че изявления до края на месеца няма да прави. „Пред гроба на майка ми се заклех“, каза той.

 

Огнян Герджиков премиер на служебния кабинет
5 (100%) 1 vote[s]

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.