Удар срещу „туристите“ на Местни избори 2015 целят промените в Закона за гражданската регистрация, които гласуваха депутатите. Корекциите бяха приети на второ четене в Парламента, предаде БНР.Съгласно промените регистрациите за промяна на адрес за периода от 1 юли 2014 до 30 април 2015 година ще бъдат проверявани от Общински комисии.

Рекламно съдържание

Целта на промяната в закона е проверките, които ще се направят от местната власт, да минимизират възможностите за изборен туризъм. Въпреки че от БСП приеха идеята, те предложиха все пак срокът на проверката да бъде намален с няколко месеца, така че да обхване периода до 30 април тази година.

Мая Манолова призова множеството промените да превърнат закона в работещ, тъй като очакванията на хората са онези избиратели регистрирани по над 30 души в една стая, в полуразрушени сгради и плевни да бъдат анулирани, цитират от БНР.

Петя Аврамова от ГЕРБ насърчи проверката на регистрираните в такива помещения след втората половина на 2014. Според нея, не всички регистрации с целящи да променят броя гласуващи в дадено населено място за Местни избори 2015 са след 1 януари. Тя даде пример с места, където 70-80 души са попаднали в регистрите през втората половина на 2014 – тях предлага депутатът да бъдат проверени.

ДПС пък бяха категорично против промените. Според Рамадан Аталай текстът е дискриминационен и тези промени ще доведат до увеличаване на броя хора в забранените списъци.

Дебатите по законопроекта продължават информирато от БНР.

Промените в Закона за гражданската регистрация регламентират броя на хората, които могат да се регистрират по постоянен или настоящ адрес. Той не трябва да превишава двукратния брой на лицата, които обичайно обитават едно жилище, като само в отделни случаи се допуска трикратно превишаване. Не се допуска регистриране на настоящ или постоянен адрес в хотел, мотел или друго място за подслон за повече от 4 месеца, като целта е да се ограничи „изборният туризъм“ на местните избори наесен. В окончателните промени ще се регламентира начинът за дерегистрация на незаконно регистрирани на един адрес.

По предложение на ДПС бяха отложени дебатите по промяната в същия закон, според която да бъдат заличени принудително наложените по време на т.нар. възродителен процес имена на български граждани, починали до 30 юни 2001-ва година.

Източник: БНР

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Моля, въведете своя коментар
Въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.