Трето факелно шествие отбелязва 171 години от рождението на Капитан Петко Войвода

Серия прояви в град Варна ще бележат рождението на Капитан Петко Войвода. Кулминацията на отбелязването на 171 годишината от паметната дата ще бъде факелно шествие, което ще тръгне от сградата на Община Варна и ще продължи до паметника на войводата, който се намира в градинката на бул. „Владислав“ (зад спирка „Тракия“). Началото му е предвидено за 20:00 часа.

Рекламно съдържание

В 18:30 ще бъде представен късометражен филм, който представя живота на Капитан Петко Войвода. Прожекцията ще се състои в зала „Пленарна“ на Община Варна.

В 22:00 часа събитието ще приключи с концерт на патриотичната рок-група Епизод в популярен рок-клуб във Варна.

602039_316691651811083_1041210094_n

Организатори на проявата са НПО „Възрожденци-Варна“, като това ще е третото успешно факелно шествие, което инициират за рождението на Капитан Петко Войвода. Петко Киряков е роден на 6 декември (стар стил) 1844 година в Доган Хисар (Османската империя). Но поради днешното свързване на датата с празника „Никулден“, организаторите са избрали проявата им да бъде преместена ден по-рано на 5 декември.

Възрожденци Варна станаха известни в страната с ред патриотични прояви, сред които най-коментираните в социалните мрежи са Стената на Героите и тази с българските спортисти прославили България. Само преди дни те бяха удостоени с грамота за културна дейност 2015 година от Media AwARTs – Първи независими награди за култура, град Варна.

кадри от отбелязването на 169 годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода, източник: varnaru.info

 

Оценете тази статия

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.